Winkelmandje tonen (0 Artikel) Verlanglijstje tonenNaar de kassa
zuursesembrood multigranenbrood meergranenbrood

Uit Happy days met de naked chef, Jamie Oliver

Zuurdesembrood een week lang

Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd. Oudbakken brood kun je prima in stukken scheuren en door de soep doen.

Dit recept is overgenomen uit ‘Happy days met de naked chef’ van Jamie Oliver.
Het boek is uitgegeven bij de Culinaire Boekerij, Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, ISBN 90-215-9920-1.

Vertaal deze website

Superfoodstore

Facebook Twitter Hyves

Broodbakkers

Brood

+veelgranenbrood
+cannabiszaad
+spacecake
+zuurdesembrood
+hempzaad
+spacebrood
+bobo brood
+maanzaad
+opium
+hennepolie
+multigranenbrood
+tryptofaan
+endorfines
+hennepzaad
+chiazaad
+meergranenbrood
+broodbakvorm
+vitamix blender
+guarana poeder
+energiepoeder
+synergiebrood
+sonja kimpen
+kelppoeder

bobo brood - veelgranenbrood - hemp - hennepzaad - cannabis - maanzaad - multigranenbrood - opium - anti-aging - tryptofaan - zuurdesembrood - endorfines - hempolie - chiazaad - chiaseeds - meergranenbrood - vezelrijk brood - broodbakvorm - vitamix blender - granenbrood - guarana - energiepoeder - Synergie Original - Sonja kimpen - Synergie Chia brood - meerbrood - algen - kelppoeder